SURAU OH SURAU... JOM BUAT PELABURAN AKHIRAT !

Di sinilah tapak surau bakal didirikan
papan tanda mohon sumbangan
Ahli jemaah melimpah ke luar surau
Gambar di atas adalah suasana di surau taman tempat saya tinggal iaitu di Taman Sri Pulai 3 , Sikamat Seremban. Saya baru sahaja berpindah ke taman tersebut kira-kira 4 bulan yang lalu, sebelum ini saya menetap di Taman Warisan Puteri , di situ suraunya disediakan oleh pihak pemaju dan aktiviti surau sangat aktif serta berjaya mengundang kehadiran ramai jemaah . Saya sempat berkhidmat sebagai Setiusaha selama 3 tahun di Surau Al-Hidayah , Taman Warisan Puteri sebelum mengundur diri kerana berpindah ke taman baru.

Surau di Taman Sri Pulai 3 ini di namakan Surau Al – Hikmah dengan kehadiran jemaah setiap hari kira-kira 10-15 orang. Kalau surau ini besar saya rasa akan lebih ramai lagi para jemaah yang mampu diisi kerana jumlah penduduk di taman tersebut mencecah 400 orang . Pemaju di taman ini tidak menyediakan surau untuk penduduk tetapi telah memberikan satu tapak untuk di jadikan surau Saya merasa kagum dengan inisiatif jawatankuasa surau tersebut yang menjadikan sebuah rumah sewa sebagai surau sementara bagi tujuan solat berjemaah dan tempat perhimpunan siratulrahim penduduk di taman tersebut.

Walaupun surau tersebut bertaraf surau sementara kegigihan jawatankuasa surau mengimarahkan aktiviti surau amat dihargai. Aktiviti keagamaan seperti kuliah subuh, kuliah bulanan, bacaan yasin, majlis korban, ceramah Israk Mikraj dan sebagainya telah berjaya diadakan walaupun dengan sebuah rumah sewa sahaja. Saya juga pernah menjemput ahli jemaah surau ke rumah saya untuk bacaan doa selamat serta tahlil arwah ayah dan alhamdulilah hampir 60 orang ahli surau dan penduduk taman yang hadir.

Saya dimaklumkan telah 3 tahun rumah sewa itu dijadikan surau bagi penduduk-penduduk di taman tersebut. Surau tersebut paling ramai pun hanya boleh memuatkan 25 orang sahaja. Sempena bulan Ramadhan ini kehadiran para jemaah telah melebihi muatan , pihak jawatankuasa telah mengambil inisiatif memasang khemah di luar surau untuk menampung kehadiran jemaah. Saya kesian juga kepada mereka yang berjemaah di luar dalam keadaan yang kurang selesa, panas dan kalau hujan mungkin lebih menyukarkan. Jemaah wanita pula terpaksa ditempatkan di bilik utama rumah tersebut

Pihak Jawatankuasa surau telah berusaha sedaya upaya mencari dana bagi menampung kos pembinaan surau tersebut dengan membuat kutipan derma daripada penduduk, golongan korporat dan memohon kepada pihak- pihak yang berkenaan. Namun sehinggi kini dana yang terkumpul adalah sebanyak RM 30,000 sedangkan kos pembinaan dianggarkan RM 150,000 – RM 200,000. Saya sendiri akan mencuba mencari dana bagi pembinaan surau tersebut dari sumber-sumber yang saya rasakan boleh membantu.

Kepada anda diluar sana yang ingin menambahkan saham akhirat dengan membantu pembinaan surau ini bolehlah berbuat demikian dengan menghantar sumbangan ikhlas anda ke akaun Bank Islam Surau Al-Hikmah 05-012-01-006781-1 sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi Bendahari surau En Redzuan b. Mohamad Thany di talian 019- 6529098 . Ayuhlah kita mewakafkan sedikit harta kita bagi membina sebuah lagi rumah Allah di samping sebagai bekalan kita menuju ke negeri yang abadi . Sumbangan anda amat dialu-alukan hulurkan tangan ringankan beban. Firman Allah SWT

“Katakanlah kepada hamba2 Ku yang beriman, 'hendaklah mereka mendirikan solat, menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka secara sembunyi ataupun terang-terangan sebelum datang hari (kiamat) yang pada hari itu tiada jual beli dan persahabatan". (surah Ibrahim:31)No comments:

Post a Comment