MENGAPA PERLU SIMPAN EMAS?

Melalui kajian berbentuk deskriptif ini, lebih banyak maklumat mengenai kebaikan penggunaan dinar emas dalam perdagangan antarabangsa dapat dikumpulkan.

Kajian ini akan cuba menganalisis bahawa perlaksanaan dinar emas dalam sistem pembayaran perdagangan antarabangsa dapat membantu meningkatkan kebajikan dan memakmurkan masyarakat seterusnya dapat meningkatkan kemajuan negara-negara yang berdagang. Ini adalah kerana, dengan penggunaan dinar emas secara total dapat menghapuskan sama sekali unsur riba’ yang mana telah menyebabkan berlakunya ketidakadilan dalam urusan dagangan di antara negara-negara berdagang.

Berikut 5 Sebab Mengapa Kita Perlu Melabur Dengan Emas!
1. Emas ialah kekayaan yang sebenarnya
Sejak dari dulu lagi emas menjadi simbol kekayaan hinggalah zaman sekarang. Selain itu juga emas tidak boleh dibinasakan. Sesuatu benda yang menjadi penyimpan kekayaan mestilah mempunyai sifat tidak boleh dibinasakan. Sebab itu makanan, haiwan dan tumbuh-tumbuhan tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan. Ini kerana di dalam jangka masa panjang kesemua benda tersebut akan binasa.Sesuatu benda yang boleh dibinasakan dengan mudah tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan yang terunggul.

2. Harga emas sentiasa meningkat dalam jangka masa panjang.
Sejak 10 tahun yang lalu harga emas telah mula meningkat. Siapa yang simpan emas sejak masa itu, memang menguntungkan! Purata kenaikan harga emas adalah sekitar 27% setahun. Siapa nak bagi anda untung setinggi ini? ASB jika tinggi pun, anda akan dapat 12% setahun. Yang mana satu lebih untung? Jika anda kawin pada tahun 2001, barang kemas 916 dibeli pada harga RM50 segram. Pada hari ini, emas 916 mencecah harga RM 150 segram!! Eh..ruginya siapa lambat kawin… makin lama makin mahal cincin emas. Gaji kita pulak setahun naik la dalam 8-10% tapi susun nilai wang kertas 35 % setahun , aduhai makin banyak la hutang!
3. Nilai wang kertas sentiasa jatuh di dalam jangka masa panjang. Senang saja. Sebagai contoh, pada tahun 1980an, kebanyakan pelajar sekolah membawa antara 20 sen dan 30 sen sebagai duit poket. Duit tersebut cukup untuk membeli nasi dan air minum. Bagaimana dengan sekarang tahun 2009? RM 2-3 sehari pun tidak cukup.

4. Aset yang terunggul
Tidak ada aset lain yang boleh menandingi kecairan emas. Ia bukan sahaja boleh dicairkan di Malaysia tetapi boleh dicairkan di seluruh dunia. Katakanlah negara kita dilanda peperangan. Kita lari dengan membawa emas ke negara lain. Ianya boleh ditukarkan kepada wang kertas negara itu. Dan dengan emas itu, kita mampu hidup negara tersebut. Lain pula jika kita membawa wang kertas kita, adakah ianya laku di negara lain? Ibarat ‘wang kertas Iraq’ yang sama sekali tidak bernilai akibat peperangan.

4. Ia tidak boleh dimanipulasikan
Emas sukar diperoleh dan tidak boleh dicipta. Jadi, ia tidak boleh dimanipulasikan. Kuantitinya tidak boleh ditambah dengan mudah. Ini menyebabkan emas sentiasa bernilai. Ini berbeza sekali dengan wang kertas. Ia boleh dicetak sesuka hati oleh pemerintah. Jika jumlah cetakan terlalu tinggi, maka nilainya akan menurun. RM 100 hari ini tidak akan bernilai RM 100 lagi pada 5 tahun akan datang. Tapi 100 gram emas akan lebih bernilai 5 tahun akan datang!

Hadith Nabi Muhammad S.A.W: Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasullah S.A.W bersabda :, Akan tiba satu zaman di mana tiada apa yang tinggal dan boleh digunakan oleh umat manusia, maka simpanlah Emas Dan Perak. (Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal). JANGAN BERLENGAH LAGI AYUH GUNA SENJATA KITA! TUKARKAN WANG KERTAS ANDA DENGAN EMAS. HUBUNGI 019-2282669.

No comments:

Post a Comment