KENAIKAN HARGA MINYAK DI SAMBUT GEMBIRA...


Awal pagi lagi stesyen minyak sekitar Seremban di kunjungi oleh ramai pengguna kenderaan yang berpusu pusu untuk mendapatkan bekalan minyak dengan harga baru. Harga RON97 dinaikkan kepada RM2.05/liter, manakala RON95 pula akan naik kepada RM1.80/liter..
Mereka yang mengunjungi stesyen minyak kelihatan melonjak-lonjak kegembiraan dengan pengumuman kenaikan harga minyak yang dibuat .Pengguna bersyukur dengan kenaikan tersebut dan dengan langkah itu maka berakhirlah masalah harga minyak murah yang melanda negara sejak berhari hari lamanya.

Antara pengunjung stesyen minyak yang ditemubual oleh krew Nogori Blogspot ialah Neng Yatimah , 35, berkata,"Langkah ini adalah langkah hebat. Saya rasa bersyukur. Sekurang-kurangnya suami saya akan kembali menggunakan motosikal untuk berulang alik ke tempat kerja. Dapatlah saya guna kereta untuk menghantar anak ke sekolah. Saya berharap agar harga dinaikkan lagi agar suami saya naik basikal pula dan dia akan tinggalkan motosikalnya di rumah, dapatlah nanti saya guna pulak ".

Sementara seorang pekerja Kilang yang enggan namanya di dedah berkata, "Saya sebenarnya dah lama tunggu kenaikan harga minyak ni. Bila harga baru di sebut, saya terus datang ke stesyen minyak untuk mendapatkan bekalan full tang . Alhamdulillah, doa saya termakbul akhirnya. Dengan kenaikan harga minyak ini dapat lah saya merayakan hari raya tahun ini dengan serba sederhana, duduk di rumah aje tengok Upin dan Ipin dan tidak berlebih lebihan seperti tahun lepas.

"Samion bin Songkreng, 23, yang bekerja sebagai pencuci tandas berkata, "Dengan kenaikan harga minyak ini, dapat lah saya menumpukan perhatian saya pada kerja. Sebelum ini saya selalu ponteng dan bersiar-siar naik motosikal bersama kawan ketika waktu kerja dan kerap keluar dating dengan makwe saya. Malam tadi, majikan sudah pun menghubungi saya dan dia mengucapkan tahniah kepada saya. Beliau cukup perihatin dengan saya '.

"Manakala seorang pembonceng motosikal yang berjaya di temubual, En. Sarip Dol dari Kg Dusun , 25, yang berkerja sebagai tukang masak berkata, "Tak payah interview saya .... Saya tak beli minyak bang, saya tumpang motor kawan jer. Tapi bang, Minyak naik tak apa asal jangan kena selsema babi... maut bang " ujarnya

Wartawan Nogori Blogspot sempat menemubual seorang kakitangan asing, warga Bangladesh, beliau berkata, "Bahasa Malaysia, shaya tak tau shakap. Bos suruh shakap 'Merah', 'Hizau' minyak lama, 'kuning' minyak bahru. Abang berapa mau isi?. Abang brli bundera RM1.00 satu. Murdeka! Terima kasheh.

Oh bahagianya minyak naik.....

No comments:

Post a Comment